Logo Gmina Kołaczyce

News

News zdjęcie id 375

Galicyjski Jarmark Zdrowej Żywności

08.08.2016

Galicyjski Jarmark Zdrowej Żywności , 6 sierpnia br. na placu targowym w Kołaczycach, cieszył się wielkim zainteresowaniem. Dopisała pogoda, dopisali producenci ale najbardziej cieszył tłum smakoszy galicyjskiego jadła. Otwarcia Galicyjskiego Jarmarku Zdrowej Żywności dokonała Burmistrz Kołaczyc Pani Małgorzata Salacha, pełniąca jednocześnie funkcję Prezesa Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nowa Galicja”- organizatora smacznego i rozśpiewanego wydarzenia. Tego dnia wszyscy mieli okazję posmakować wspaniałej, regionalnej kuchni galicyjskiej, zrobić zakupy tradycyjnych specjałów do domu, posłuchać koncertów kapel ludowych i poznać smaki  wszystkich gmin zrzeszonych w LGD „Nowa Galicja”. Galicyjski Jarmark Zdrowej Żywności odwiedzili min. Pani Senator Alicja Zając, Pan Poseł RP Bogdan Rzońca, Pani Sekretarz Kongresu Stowarzyszeń Regionalnych Województwa Podkarpackiego Elżbieta Joanna Potaczek -koordynator działań w Instytucie Historii Uniwersytetu Rzeszowskiego, Wójt Gminy Tarnowiec Pan Jan Czubik, ks. Gerard Stanula,  Prezesi LOT „Beskid Zielony” Andrzej Orchel i Robert Łętowski, Członkowie LGD „Nowa Galicja”, Radni i Sołtysi gminy Kołaczyce oraz wielu mieszkańców, turystów i przyjezdnych gości.  Wspaniałą degustację pierogów z różnymi nadzieniami, wielosmakowych gołąbków, prozioków, ciast oraz serów, mleka, masła i smalcu, przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z : Sieklówki, Jasła, Tarnowca, Dębowca (Radości), Osieka Jasielskiego, Nowego Żmigrodu i Krempnej. Stoły uginały się pod pysznościami do spróbowania. Wielką atrakcją było wyrabianie pierogów podczas Jarmarku czy pieczenie na tradycyjnej blasze prozioków smarowanych masłem czosnkowym. Różnorodność pierogów przeszła oczekiwania samych organizatorów. Koła Gospodyń Wiejskich stanęły na wysokości zadania i przygotowały pierogi z kapustą, z grzybami, z kaszą, pierogi z serem na słodko i słono, gołąbki w kilku wersjach, rogaliki drożdżowe z kapustą i grzybami a do tego gorący czerwony barszcz i żur. Do kromki wiejskiego chleba ze smalcem był kiszony ogórek z gliniaka. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się degustacja wybornych, tarnowieckich nalewek w przeróżnych smakach i kolorach. Producenci żywności z „Beskidu Zielonego” zaprezentowali smaczną i treściwą kuchnię Beskidu Niskiego, słodkie czekoladki ręcznie robione bez dodatku cukru oraz fantastyczne kosmetyki na bazie wody mineralnej ze źródła w Wysowej. Niezwykle tradycyjna i sycąca beskidzka kuchnia łemkowska oferowała np. kotlety mielone z kaszą i słoniną, kotlety z fasoli i z ziemniaków,  przekładane, wyśmienite ciasta i tradycyjne na zakwasie chleby oraz ręcznie tłoczone soki. Łemkowska Chata u Hani zaprezentowała tradycyjnie wyrabiane krywulki z drobniutkich koralików szklanych, nawlekanych na nici syntetyczne - nieodzowną kobiecą biżuterię Łemkiń do białej, haftowanej  bluzki, im większa jest ta ozdoba, tym mocniej świadczy o zamożności dziewcząt.

Smakowite wędliny i mięsa, bez konserwantów jak zapewniał producent, przywiózł do Kołaczyc na Jarmark „Jasam” z Zimnej Wody. Lodówka w wędlinami opustoszała bardzo szybko. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się miody o rożnych smakach i słodkości na bazie miodu : miodowe bloki, czekolady, pralinki a także kosmetyki w postaci mydeł, płynów czy świece zapachowe ręcznie wykonane. Wokół pachniało setką przypraw z całego świata. Można je było kupić na wagę, w każdej ilości. Zachwyt smakoszy wiejskiego jadła wzbudzało prawdziwe mleko wiejskie i sery krowie, kozie, owcze, żółte sery ręcznie robione z dodatkami pieprzu, papryki i ziół oraz zdrowe oleje tłoczone na zimno.
Do Kołaczyc na Jarmark zawitały także biszkopty z fabryki jarosławskiej dr. Gurgula. Gościnnie, z północy Polski, przyjechały smaczne i zdrowe wyroby z róży, bzu czarnego, borówki czy maliny Pani Marii Figiel. Mimo upływu godzin plac targowy nie pustoszał, wręcz przeciwnie, przybywały następne grupy smakoszy galicyjskich w poszukiwaniu smacznego i zdrowego jedzenia. Przez całą  imprezę przygrywały wesoło kapele ludowe „Pogórzanie z Bieździedzy” i „Jaślanie”. Pani Sekretarz Kongresu Stowarzyszeń Regionalnych Województwa Podkarpackiego, Joanna Potaczek, w swoim wystąpieniu, podkreśliła ogromną rolę pielęgnowania dziedzictwa kulturowego i pamięci naszego regionu. Podziękowała za wysiłki i pracę jaką zobaczyła tego dnia w Kołaczycach. Odniosła się do wspaniałego zaangażowania Gminy Kołaczyce zarówno na polu ochrony dziedzictwa tradycji jak i wspólnej wielokulturowości i historii. Tak smaczną i tłumną wakacyjną sobotę koniecznie będzie trzeba powtórzyć. Dla wielu te smaki były podróżą w czasy dzieciństwa, dla wielu pierwszym, zadziwiająco smacznym spotkaniem kulinarnym.

Zarząd i Pracownicy Lokalnej Grupy Działania „Nowa Galicja” składają ogromne podziękowania wszystkim producentom i wystawcom, Kołom Gospody Wiejskich zrzeszonym w LGD, osobom zaangażowanym w organizację tego przedsięwzięcia, wspaniałym Gościom oraz wszystkim mieszkańcom i turystom przybyłym na sobotnie święto smaku i tradycji do Kołaczyc.

Burmistrz gminy zaprasza

Małgorzata Salacha

Przyjęcia interesantów:
Poniedziałek 800 - 1400
W pozostałe dni w miarę wolnego czasu

Urząd Miejski w Kołaczycach

ul. Rynek 1
38-213 Kołaczyce
tel.:13 44 602 21
tel.:13 44 602 49
tel.:13 44 602 94
fax: 13 44 602 58
e-mail: sekretariat@kolaczyce.itl.pl

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

styczeń 2018
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.